asistencija

Pomoć na cesti je tržišna kategorija usluge pa je moguće izabrati između velikog broja opcija i pretplata.

Kako najlakše doći do pomoći na cesti u nezgodnom trenutku?

Jedna od glavnih karakteristika koju vozači traže od automobila je pouzdanost. Pouzdanost je ona predivna kvaliteta vozila koja se opisuje sljedećim riječima: ‘Nije me nikad ostavio na cesti’, odnosno pouzdani automobili su oni koji uz redovito održavanje nemaju nepredviđenih kvarova, naročito ne velikih, skupih i onih koji vas prisile da stanete i pričekate ‘šlep-službu’.

Dogodi li se to na cesti i to na putu, nije nimalo ugodno što znaju svi koji su probali. Sama činjenica da ste pokraj predmeta čija je primarna svrha kretanje, a morate čekati mehaničara, frustrira, a ako ste ikad zapeli na zaustavnoj traci na autocesti dok je noć i kiša onda znate koliko je bitno da vam pomoć na cesti stigne što prije i što efikasnije.

Plaćanje iz svog džepa

Osnovni oblik pomoći na cesti je onaj najgori – plaćanje iz svog džepa. Nemate li druge, najjednostavnije rješenje jest uzeti mobitel, nazvati nekog mehaničara ili vučnu službu (ako vam je npr. pukla guma) i nakon toga platiti račun.

To je često i najskuplje te zna dugo trajati, naročito u sezoni kad je gužva na cestama pa cijene znaju porasti ili jednostavno nema šanse da pomoć stigne brzo.

Auto asistencija

Druga je opcija dostupna većini vlasnika novih vozila (ovisno o brandu), a to je takozvani ‘assistance’, odnosno pomoć na cesti koja je dio usluge u jamstvenom roku te se koristi vrlo jednostavno i u pravilu ne košta ništa.

Potrebno je pogledati dokumente koje ste dobili s vozilom i u njima je negdje naveden broj Assistance centra, nazvati ih s informacijama o automobilu i vama te će alarmirati svog lokalnog partnera koji dolazi do mjesta gdje ste zapeli s automobilom.

Assistance programi u pravilu traju koliko i jamstvo, a uključuju popravak vozila ili pomoć ako se automobil sam zaključao a ključevi su ostali unutra te vuču do prvog ovlaštenog servisera, sve ovisno o tome što piše u uvjetima.

Police osiguranja – pomoć na cesti

Slično je i s pomoći na cesti koja je dodatna opcija na policama osiguranja, a često zna biti uključena kao dodatna pogodnost i u police za osiguranje doma, tako da je najbolje provjeriti vlastitu policu osiguranja kuće/stana i vidjeti je li takva usluga navedena te pod kojim je uvjetima možete besplatno koristiti u slučaju potrebe.

Potom su tu opcije pomoći na cesti koje idu kao dodatne pogodnosti na police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i kaska, koje su često vrlo povoljne (od oko 10-ak EUR godišnje), ali kao i kod svake police, potrebno je pažljivo čitati uvjete.

Neke od tih opcija uključuju samo vuču u vrijednosti do određene svote/udaljenosti, neke uključuju i pomoć na cesti u vidu slanja mehaničara, a neke i zamjenski automobil, sve ovisi o tome što se nudi i što ste ugovorili.

Neke osiguravajuće kuće nude i zasebnu uslugu pomoći na cesti koja nije vezana uz policu, no kako je ona uz policu povoljnija, samostalna se opcija isplati samo onima koji zbog određenih razloga (putovanja i slično) imaju ciljanu potrebu za njome.

Tu su i članski modeli HAK-a koji (po različitim cijenama) nude i različite pakete usluga na koje vozač u slučaju potrebe ima pravo. Pri tome nije nužno biti član HAK-a, ali je to povoljnije za korisnika.

Kod pomoći na cesti svakako vrijedi princip – bolje spriječiti nego liječiti.

ZANIMA TE? KONTAKTIRAJ NAS! →

Leave a comment