auto kasko nesreca osiguranje

Nakon prometne nesreće u najvećem broju slučajeva posljedice su manje ili veće štete na vozilima – iako se nažalost događa i veliki broj prometnih nesreća s daleko težim i tragičnijim posljedicama za vozače, suputnike ili pješake. Nakon prometne nesreće u svakom slučaju očekuju Vas brojni problemi – počevši od prijevoza i zbrinjavanja oštećenog vozila s mjesta nesreće, izbora radionice kojoj ćete povjeriti popravak svojeg vozila, brige oko nabavke dijelova za zamjenu, prijave štete osiguratelju i dr.

U nastavku možete pronaći upute o tome što trebate poduzeti da biste ostvarili Vaše pravo na naknadu štete temeljem osiguranja od automobilske odgovornosti.

Ako je nastala samo materijalna šteta

Potrebno je odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Ukoliko je uredovala prometna policija, potrebno je zabilježiti naziv policijske uprave ili policijske postaje. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

Ukoliko prometna policija nije obavila očevid prometne nesreće, preporučujemo Vam da položaj vozila i mjesto prometne nesreće premjerite i označite kredom te da iz veće i iz neposredne udaljenosti fotografirate oštećenja na vozilima, tragove kočenja i zanašanja, otpalih krhotina na kolniku…

Europsko izvješće o prometnoj nesreći

Europsko izvješće o prometnoj nesreći je jedinstveni obrazac, tiskan uz suglasnost krovnog europskog udruženja osiguratelja – Insurance Europe koje je zaštitilo svoje autorsko pravo. Ovaj obrazac služi za utvrđivanje činjeničnog stanja i ne znači da je među vozačima postignuto suglasje glede krivnje za prometnu nesreću, niti se potpisom priznaje krivnja. Opisi tijeka nesreće koji se ne podudaraju mogu također biti zapisani, po potrebi na dodatnom papiru.

Ukoliko drugi sudionik prometne nesreće posjeduje isti obrazac ali na stranom jeziku, imajte na umu da je tekst na svim jezicima identičan, a sadržaj na tom obrascu moći ćete razumjeti uspoređujući tekst na Vašem obrascu.

Vozilo s inozemnim registracijskim pločicama

Ukoliko je prometnu nesreću skrivio vozač vozila s inozemnim registracijskim pločicama, od vozača trebate zatražiti kopiju njegove zelene karte odnosno, ukoliko vozač nema kopiju, pobrinite se da dobijete fotokopiju ovog dokumenta (posebno je to važno ako se radi o vozilima s registracijskim pločicama iz zemalja koje nisu članice EU).

Ukoliko Vam drugi sudionik prometne nesreće odbije dati osobne podatke odnosno podatke o vozilu ili napusti mjesto prometne nesreće, u slučaju oprečnih mišljenja glede krivnje, u slučaju sudara s neregistriranim vozilom, s vozilom inozemne registracije, u slučaju alkoholiziranosti vozača, vožnje bez vozačke dozvole i slično – preporučujemo Vam da o prometnoj nesreći obavijestite policiju koja će izaći na mjesto prometne nesreće (čl. 183. Zakona o sigurnosti prometa na cestama).

Ako je netko izgubio život ili je ozlijeđen ili je nastala veća materijalna šteta

Potrebno je pozvati liječnika, ostati na mjestu prometne nesreće, s tim što se možete privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama ili ako Vam je samom potrebna liječnička pomoć. Poduzmite sve potrebne mjere kako bi se otklonile nove opasnosti te omogućio normalan tijek prometa. Pobrinite se da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi. Upalite sve pokazivače smjera te postavite sigurnosni trokut (najmanje 50m od mjesta prometne nesreće). O prometnoj nesreći obavijestite najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju.

Leave a comment